Word jij ook blij van deze bekende songtekst? In het Brecon Beacons National Park zit je gebakken. In het over dertienhonderd vierkante kilometer uitgestrekte nationale park kan je talloze wandelroutes volgen van verschillende moeilijkheidsgraden.
Wij raden de Four Falls Trail (± negen kilometer) door Waterfall Country aan. Met het geluid van kabbelende beekjes op de achtergrond kom je op deze route langs prachtige watervallen. Meest imponerend is de Sgwd yr Eira-waterval. Je kan namelijk onder deze waterval door lopen; prachtige foto’s gegarandeerd.
© Sebastien Coell / Shutterstock.com
© Tamas Gabor / Shutterstock.com
Het park heeft zijn naam te danken aan de centraal gelegen bergtoppen van rood zandsteen, de Beacons. Iets meer uitdaging? Volg dan een van de vier routes naar de top van Pen Y Fan, Welsh voor ‘het hoogste punt van deze plek’. De moeilijkste is de Horseshoe Ridge Trail (± zestien kilometer). Je slingert tijdens deze route over weelderige hooglanden en glaciale valleien terwijl de roofvogels boven je hoofd zweven.
© Leighton Collins / Shutterstock.com
Geen zin om te klimmen maar wel de uitzichten in je opnemen? Rij dan naar het startpunt van The Roundabout Walk in The Begwns (± drie km). Deze korte wandeling biedt een prachtig panorama op het Brecon Beacons National Park.
Uitgebreide informatie over de wandelroutes vind je
hier en
hier.
Mijnwerkers-cultuur
Het Brecon Beacons National Park is meer dan alleen een mooi plaatje. Gedurende de industriële revolutie komt men er namelijk achter dat het zuiden van Wales letterlijk en figuurlijk een goudmijn is voor natuurlijke grondstoffen. De belangrijkste? Hoe kan het ook anders, steenkool. Het gebied kent dan ook een grauw mijnwerkersverleden. Rokende schoorstenen, kanaries in kooien, roetzwarte gezichten en keiharde arbeidsomstandigheden. De inwoners van Wales weten wat hard werken is en ze zijn er trots op.
Maar de herinneringen aan deze periode hebben ook een duister randje. Heb je het laatste seizoen van The Crown gezien? Dan herinner je je misschien de hartverscheurende aflevering over het mijnwerkersdorpje Aberfan. Op een doodgewone ochtend in oktober 1966 zijn de volwassenen onderweg naar de mijn. Hun kinderen hebben ze net naar school gebracht. Het heeft echter al dagenlang hard geregend en plotseling zien ze de mijn boven het dorp instorten. Een gigantische aardverschuiving van kolenafval raast met grote vaart direct op de school af. Spoiler alert: het loopt niet goed af.
Gelukkig voor de inwoners en voor Moeder Natuur zijn de meeste kolenmijnen in het Brecon Beacons National Park inmiddels gesloten. Wil je zelf ervaren hoe het leven van een mijnwerker er hier uitzag? Dat kan in het Rhondda Heritage Park. Je kan hier in de voetsporen treden van de oude Lewis Merthyr-mijnwerkers. Voel je de claustrofobie al opkomen?
© Ceri Breeze / Shutterstock.com
Winterwonderland
Wat betreft natuurschoon en geschiedenis valt er in het Brecon Beacons National Park dus genoeg te beleven. Sta je al te popelen? Wacht vooral niet af tot de warmere zomermaanden. Het park heeft juist in de donkere winterperiode een extra magische sfeer.
Zolang je rekening houdt met de veranderlijke weersomstandigheden (laagjes, laagjes, laagjes), zijn de met vorst en sneeuw bedekte heuvels zeker een paar koude vingers waard. Bovendien heeft de sterrenhemel boven het park in 2013 de titel gekregen van International Dark Sky Reserve. De nachtelijke hemel van Brecon Beacons National Park is daarmee een van de helderste ter wereld.
© Charles Palmer / Shutterstock.com
Trotseer dus de kou en plof na een lange wandeling lekker neer bij een haardvuur in een van de gezellige lokale pubs. Als je geluk hebt zal je met een whisky in de hand de Welshmen in hun melodische taal met elkaar horen praten. Of nog beter, zingen. En vergeet ’s avonds laat als je weer buiten staat vooral niet even naar boven te kijken.
Ook nieuwsgierig geworden naar dit gave land? Hier vind je meer over Wales.