Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
São Miguel is het Hawaï van Europa
28-07-2018
•
leestijd 3 minuten
•
7241 keer bekeken
•
De Portugese Azoren zijn een verborgen stuk paradijs in de Atlantische Oceaan. São Miguel, het grootste eiland, serveert je het allerfijnste van deze archipel. En wij gaan je vertellen waarom.
Vulkanische zandstranden
São Miguel is onderdeel van de Azoren, een Portugese archipel bestaande uit negen eilanden. Hoewel je dit eiland kunt beschouwen als het Europese Hawaï, ga je hier geen hagelwitte stranden vinden. Wat dan wel? Voornamelijk zwarte stranden met vulkanisch zand. Voor een zon, zee en strandvakantie wil je hier dus níet aankloppen. De archipel waar São Miguel onder valt, leunt namelijk op zo’n – schrik niet – 1766 vulkanen. Maak je vooral geen zorgen, want ‘slechts’ negen hiervan zijn actief. Bovendien komen uitbarstingen slechts eens in de 300 à 400 jaar voor. Dat neemt niet weg dat de vulkanische grond hier zeer vruchtbaar is, dat kleurende en bloeiende landschappen tot gevolg heeft. Niet voor niks wordt het eiland ook wel
Ilha Verde
(Het Groene Eiland) genoemd.
Naast al die fleurige bloemenpartijen, staat het eiland ook bekend om z'n ruige natuur. Vooral langs de kust kom je veel ruwe bergachtige landschappen met kraters tegen. Het is daarom een aanrader om op het eiland te gaan hiken. Of nog beter: huur een quad en cross het eiland over. Het zal je trouwens opvallen dat je onderweg picknick spots tegen gaat komen.
Kratermeren
Een van de hoogtepunten van het eiland is
het Sete Cidades meer
, het grootste meer van de Azoren. Dit kratermeer is zo’n zeven kilometer groot en bestaat uit een groen en een blauw gekleurd deel. Een overnachting aan de rand van dit indrukwekkende meer is zeker de moeite waard. Bovendien kun je ook een kayak huren, waarbij je onder de brug (die de twee meren van elkaar scheidt) door vaart.
Ook het
Lagoa do Fogo kratermeer
wil je hier niet ontwijken. Je camera gaat namelijk gegarandeerd verliefd raken op de uitzichten rondom dit meer. Denk aan turquoise water, omringd door groene landschappen. Hier kun je toffe hikeroutes volgen, zowel korte van maximaal een uur als lange die zo’n drie uur duren.
Hot springs
Ook de hot springs van
Caldeira Velha
zijn een must see en een badsessie waard. Dit bad van natuurlijk mineraalwater bevindt zich midden in de jungle en is een heerlijke spot om in te ontspannen.
Op zo’n half uurtje verder van de Caldeira Velha hotspot ligt het dorpje
Furnas
. Furnas staat onder andere bekend om het Terra Nostra thermalenbad. Deze is door zijn mosterdkleurige water niet te missen. We beloven niks, maar het water schijnt een helende werking te hebben. Daarnaast vind je in het dorp meerdere heetwaterbronnen. Anders dan de tropische hot spring van Caldeira Velha, zijn de kokende poelen van Furnas minder geschikt voor een baddersessie. Wél is het al indrukwekkend genoeg om de kracht van de stomende poelen te voelen. Bovendien worden deze bronnen gebruikt als kooktechniek voor
Cozido das Furnas
: een Portugees stoofpotje van vlees en groenten. Dat is zeker de moeite waard om te proberen! Hoe die kooktechniek eruit ziet? Ongeveer zó:
Oh ja: rondom de kokende bronnen ga je hoogstwaarschijnlijk smeken om een gasmasker. En dat is niet gek, want de zwavelstank valt niet te ontwijken. Vraag maar aan Evi.
Ga je São Miguel op je verlanglijst knallen? De beste reistijd is in juli. Dan is de zee relatief kalm en zijn de wateren kristalhelder. Vanuit Amsterdam kun je naar Ponto Delgada vliegen, de hoofdstad van het eiland.