Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het meest geïsoleerde bewoonde eiland ter wereld: Pitcairn

09-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
14845 keer bekeken
  •  
Pitcairn
Rustgevende stilte, tropische planten en overweldigende sterrennachten. Op de meest afgelegen eilandengroep op aarde, de Pitcairneilanden, waan je je in een andere wereld. Hier struin je eindeloos door de natuur zonder ooit te verdwalen: het hoofdeiland telt namelijk maar vier en een halve vierkante kilometer.
Inmiddels alweer tien jaar geleden vertrok Floortje naar de Pitcairneilanden. Een turbulente zeiltocht van maar liefst drie dagen voerde haar naar het hoofdeiland, waar ze alle 48 inwoners van dit kleine land ontmoette. Deze inwoners zijn allemaal afstammelingen van de groep muiters die in 1789 het schip de Bounty overnamen en zich vestigden op het eiland. Toerisme was een decennium geleden hard nodig om het eiland te redden. Maar hoe bereikbaar is dit eiland inmiddels voor buitenstaanders zoals wij? En is de Pitcairnse samenleving ingesteld op reizigers?
De overvaart
Een bezoek aan deze uiterst geïsoleerde eilandengroep vergt nog altijd behoorlijk wat voorbereiding. Door de ligging middenin de Zuidelijke Stille Oceaan en door het gebrek aan een vliegveld, zijn de eilanden enkel te bereiken per schip. Door covid-19 zijn de vaarten naar Pitcairn tijdelijk gestopt. Op deze manier beschermt de gemeente het eiland dat een van de weinige plekken op aarde is die tijdens de pandemie corona-vrij bleef. Gewoonlijk boek je deze vaart echter online. Dit kan overigens maar met één schip: de Silver Supporter.
Voordat je een plek reserveert op dit schip, is het belangrijk om eerst je vluchten naar Tahiti en vanaf Tahiti naar Mangareva te boeken. Vanuit Mangareva brengt een veerboot je naar het dorp Rikitea, waar de Silver Supporter ligt te wachten. De overtocht naar Pitcairn duurt 32 uur. Van tevoren kies je of je vier, elf of achttien dagen doorbrengt op Pitcairn. De reistijd is hier niet bij inbegrepen.
Mocht je een eigen zeilboot hebben, dan is het mogelijk om het eiland ook op eigen initiatief te bereiken. Wegens het coronavirus ontvangen de Pitcairners momenteel geen gasten. De overheid bekijkt op maandelijkse basis of Pitcairn weer bezoekers toelaat en geeft hierover duidelijkheid op de website. Hoe je het eiland per zeilboot bereikt? Hier vind je daar meer informatie over.
Homestay of privéchalet
In tien jaar tijd zijn de overnachtingsmogelijkheden behoorlijk toegenomen. Voorheen kon je enkel slapen in een homestay, waar alle maaltijden werden gemaakt door en gegeten met de familie waar je bij inwoont. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor een semi-privéchalet of -studio. Gezamenlijk eten is hier optioneel. En voor zij die voor privacy graag wat extra neerleggen, kan je tegenwoordig zelfs een privébungalow boeken. Voor de meest optimale onderdompeling in de Pitcairnse cultuur én uit sympathie voor je portemonnee raden we echter een verblijf in een homestay aan. De inwoners van Pitcairn staan immers bekend om hun warmte en gastvrijheid. De kosten van de overnachting betaal je per dag, per week of per maand.
En de boodschappen?
Die doe je bij de enige supermarkt op het eiland. Uitslapers opgelet, want die ene supermarkt is maar drie keer per week open, van 08.00 tot 09.00 uur. Ook vind je op dit eiland een postkantoor, dat net als de supermarkt drie keer per week is geopend. Overigens hoef je van tevoren geen grote hoeveelheden Nieuw-Zeelandse dollars bij je te dragen, want het eiland heeft een heuse bank waar je geld kan opnemen.
Wandelingen, walvissen en wrakstukken
Tegenwoordig is op Pitcairn een stuk meer te doen dan tien jaar terug. Zo zijn er verschillende wandelroutes uitgezet die je langs belangrijke historische locaties voeren. Hike bijvoorbeeld naar Down Rope, waar je eeuwenoude Polynesische rotstekeningen vindt. Deze tocht mag je alleen maken met een gids. Het pad naar het enige zandstrand van Pitcairn, gelegen aan de voet van een tweehonderd meter hoge klif is namelijk zeer gevaarlijk. Of volg de Eco Trail naar Sailors Hide en Christian’s Cave en pleeg een bezoek aan het graf van John Adams, de laatste overleden muiter.
Pitcairn

© Camillo Cinelli / Shutterstock.com

Naast wandelen kan je hier met goed weer baden in een natuurlijke poel. En ben je een ervaren duiker? Dan kan je op Pitcairn de duik van je leven maken naar de overblijfselen van het Bounty-schip. Als het derde grootste zeereservaat ter wereld is Pitcairn tevens de perfecte plek om walvissen te spotten. De oceaan rondom de eilandengroep is vermoedelijk broedwater voor deze majestueuze dieren.
De tennisbaan op het hoofdeiland is in 2013 gerenoveerd, waardoor je hier nu naar hartenlust een potje kan spelen. En zijn al deze activiteiten je wat te intensief? Dan kan je tot rust komen in het Pitcairn-museum, waar oude artefacten van de Bounty en de geschiedenis van Pitcairn tentoongesteld liggen. ’s Nachts leun je achterover en kijk je naar de helderste sterrennachten, die de Pitcairneilanden in 2019 van de titel International Dark Sky Sanctuary voorzagen.
Twee tours, vier eilanden
Mocht je iets meer te makken hebben, dan kan je je opgeven voor een tour langs alle Pitcairneilanden. Hiermee zet je onder andere voet op Henderson Island, dat sinds 1988 is opgenomen in de lijst met UNESCO World Heritage Sites. Dit grootste eiland van de eilandengroep bleef onaangetast door de mens. Als gevolg hiervan vind je hier unieke inheemse plant- en diersoorten. Alle overnachtingen en maaltijden — ook die op Tahiti — en een druk schema aan activiteiten zijn bij de prijs van deze tour inbegrepen.
Is dit je allemaal iets te duur en nét iets te ver weg? Niet getreurd. Tegenwoordig kan je op Pitcairn’s eigen website helemaal gratis op virtuele tour over alle vier de Pitcairneilanden.
Behoefte aan isolatie, maar zijn de Pitcairneilanden toch nog te ver weg nu? Ook in Nederland kan je in alle rust aan de kust vertoeven. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.