Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Veel slachtoffers van medische fouten kampen met PTSS en andere problemen

29-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
228 keer bekeken
  •  
ziekenhuis anp
Volwassenen die het slachtoffer zijn van medische fouten lijden veel vaker aan psychische, werkgerelateerde, financiële, religieuze en juridische problemen dan anderen. 28 procent kampt met posttraumatische stressymptomen (PTSS). Dat blijkt uit onderzoek van onder meer Tilburg University en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Volgens de onderzoekers worden naar schatting tenminste 185.000 volwassenen in Nederland jaarlijks slachtoffer van ernstige en minder ernstige medische fouten. 56 procent van hen kampt met één of meerdere problemen. Bij volwassenen die niet met deze of andere potentieel traumatische gebeurtenissen te maken hebben gehad is dat 19 procent.

Adrienne Cullen
Medische missers kregen in Nederland meer aandacht door het tragische verhaal van Adrienne Cullen. Ze ging in 2011 naar het UMC Utrecht omdat ze veel vocht verloor. Tijdens een routine-ingreep waarbij ze onder narcose ging, haalde haar arts wat weefsel uit de baarmoederhals. Dat liet hij haar echter niet weten. Het weefsel bleek kwaadaardig, maar de arts zag die uitslag niet. Cullen wist zelfs niet eens dat het weefsel was weggehaald, dus vroeg ook niet om een uitslag.

Lees ook: 'Eredoctoraat voor slachtoffer van medische misser UMCU'

Twee jaar later kwam de uitslag pas aan het licht, maar de kanker had zich toen al uitgezaaid. De laatste jaren van haar leven vocht Cullen voor meer openheid over medische missers. Ze is uiteindelijk op 31 december 2018 overleden.

In de wetenschappelijk literatuur is veel aandacht voor medische fouten, maar volgens de onderzoekers is maar een zeer klein aantal studies gericht op de problemen waar slachtoffers van medische fouten mee kampen. 

Eerste studie
Dit is volgens Tilburg University de eerste studie, ook internationaal gezien, waarin is onderzocht in hoeverre problemen bij deze slachtoffers vaker voorkomen dan bij anderen. Het is ook de eerste studie waarin slachtoffers gedurende een jaar zijn gevolgd om te zien met welke problemen zij kampen. 

De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat de zorg aan slachtoffers van medische fouten zich niet moet beperken tot de noodzakelijke medische zorg, maar zich ook moet richten op problemen met de psychische gezondheid, werk, religie, financiën en juridische zaken.

Aan het onderzoek van de universiteiten namen ongeveer 4.700 mensen deel in 2018 en in 2019. Tussen 2018 en 2019 werden 79 deelnemers slachtoffer van medische fouten en 2828 deelnemers maakten in deze periode geen potentieel traumatische gebeurtenissen mee.

Het onderzoek maakt deel uit van een omvangrijke meerjarige studie, onderdeel van het VICTIMS (Victims in Modern Society) project van het Fonds Slachtofferhulp. Het is gepubliceerd in het gezaghebbende peer-reviewed wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Public Health.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.