Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Staatssecretaris kijkt met schuin oog naar invoering statiegeld op drankkartons

09-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5662 keer bekeken
  •  

Sinds statiegeld op kleine plastic flesjes is ingevoerd, zie je meer drankkartons met water in de schappen van de supermarkt en bedrijfskantines. Uit onderzoek van producent Tetra Pak zelf blijkt dat de drankkartons bijna net zoveel plastic bevatten als een petfles, laat Kassa zien.

Maar de drankkartons zijn veel slechter te recyclen dan een plastic flesje en ze zorgen voor meer milieuschade.

Jumbo stopt met drankkarton

Supermarkt Jumbo heeft na kritische vragen van Kassa nu besloten te stoppen met Jumbo water in een drankkarton. In september kwam Jumbo met dit drankkarton op de markt. “Wij hebben nog eens kritisch naar de eigenschappen van deze verpakking. We zijn tot de conclusie gekomen dat deze verpakking als alternatief voor het petflesje niet past binnen onze duurzaamheidsstrategie. We hebben dan ook besloten om dit product uit te faseren en niet langer in ons assortiment op te nemen.”

drankkarton Jumbo

Ook demissionair staatssecretaris Van Weyenberg ziet dat er meer water in drankkartons op de markt is, waar dus géén 15 cent statiegeld op zit. Hij blijft monitoren of deze kartons als zwerfafval eindigen. Maar ondertussen kijkt hij ook naar statiegeld. “We zien nu dat een aantal producenten bijvoorbeeld water in een drankenkarton zijn gaan verkopen. Dat houden we in de gaten en tegelijkertijd kijken we in een voorbereidende fase naar een recyclingdoelstelling specifiek voor drankkartons, mocht blijken dat dit het enige middel is om de recycling op gang te brengen.”

Ook Friesland Campina voor statiegeld op drankkartons

Onder producenten lijkt ook meer animo te zijn om statiegeld in te voeren. Friesland Campina zou statiegeld op hun ‘on the go’ drankkartons een goed idee vinden, dus verpakkingen die te koop zijn bij tankstations en op treinstations. En ook Earth Water, dat water in drankkartons verkoopt, is voor statiegeld op drankkartons.

Water verkoper Bar le Duc, die veel drankkartons in zijn assortiment heeft, wilde Kassa niet te woord staan. Tetra Pak, die de meeste verpakkingen levert voor de Nederlandse markt, zegt ook dat statiegeld een optie is die bekeken moet worden. “Maar met voorwaarde dat er statiegeld komt op alle dranken en alle drankverpakkingen.”

Statiegeld werkt

Hoeveel plastic flesjes er sinds 1 juli zijn ingeleverd en gerecycled wil Statiegeld Nederland niet bekend maken. Volgens directeur Raymond Gianotten komen er ‘miljoenen flesjes per week’ bij. 'Zwerfinator' Dirk Groot, die zwerfafval raapt en daarover data publiceert, komt sinds 1 juli steeds minder plastic flesjes bij het zwerfafval tegen – zie afbeelding.

zwerfinator plastic flesjes geteld

Lees hier de reacties van supermarkt Jumbo, demissionair staatssecretaris Van Weyenberg en Tetra Pak:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Meindo
Meindo
11 okt. 2021 - 8:00
JannieBoe, ik denk dat iedereen het nu wel weet.
1 Reactie
bv-user-6374
bv-user-637411 okt. 2021 - 10:26
Fijn, dan is daar tenminste geen misverstand meer over ;)
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer
11 okt. 2021 - 1:31
Wat ik mis in deze discussie, is dat elke supermarkt zijn eigen "merk /label" waterflesjes verkoopt. Men is dus verplicht om de lege eigen merk flesjes water in te leveren bij de betreffende supermarkt. Dit kan toch universeler? Flesjes Spa water zijn een uitzondering, maar zijn fors duurder. Ik krijg inderdaad het gevoel alsof er een verdienmodel achter zit. Ook is er vaak een hele file bij de emballage automaat: daarom koop ik liever de drankkartons.
1 Reactie
bv-user-6374
bv-user-637411 okt. 2021 - 7:02
Dat is niet zo hoor. Die flesjes, eigen merk of niet, kun je in alle innameautomaten stoppen. Die ik al jaren. Probeer maar eens uit. Spullen bij het afval gooien omdat je af en toe eens even moet wachten bij een emmallageautomaat? Persoonlijk is het milieu me liever dan heel af en toe een minuutje wachten.
Miss Moppie
Miss Moppie
10 okt. 2021 - 18:57
Hij kijkt met een schuin oog naar de waterpakken? We leven in een Europese unie met een hoofdkantoor in Brussel en het meest bijzondere is dat in België het lege flessen systeem niet eens kent. Niet kent? Nee hoor die doen niet aan bijvoorbeeld; lege water, cola, sinasflessen enz Ik was vorig jaar in België. Zorgvuldig mijn gekochte lege flessen uit de plaatselijke supermarkt bij elkaar geraapt en hup naar de supermarkt. (Als ik niet had gevraagd waar het emballage apparaat stond was ik nu nog aan het zoeken)🤦‍♀️ Neeeehhhh.... daar doen ze niet aan statiegeld. Dat schuine oog kijkt vooral in zijn eigen broekzak. Het kan beter eens naar het hoofdkantoor kijken in Brussel. België kent tot nog toe alleen statiegeld op hervulbare glazen bierflesjes, en hervulbare glazen water- en frisdrankflessen in bijvoorbeeld horeca, maar overweegt al enige tijd bredere invoering van statiegeld. En blijft vooral bij denken in België. Gelijke kappen, gelijke kappen!!
1 Reactie
Hajon
Hajon12 okt. 2021 - 14:39
Misschien zijn de Belgen netter en gooien geen flessen in de natuur? Dan is statiegeld niet nodig. Anderzijds: wat betreft regelgeving lopen Belgen vaak 5 à 10 jaar achter bij andere landen. Eigen ervaring in het beroep waarin ik werkte.
marijke77
marijke77
10 okt. 2021 - 11:53
Stop alles gewoon weer in glazen flessen, of grote plastic, het moet niet zo zijn dat je straks drukker bent met het inleveren van allerlei troep omdat een ander het niet op wil ruimen. Geef kinderen al vroeg les in opruimen want dat schiet er wel bij in tegenwoordig. Ten 2e, de industrie moet zorgen dat het verpakkingsmateriaal of minder wordt of opgeruimd wordt want zij maken het en de consument wordt ermee opgescheept. Daarbij, water komt uit de kraan en daar zit geen verpakking omheen.
2 Reacties
Miss Moppie
Miss Moppie 10 okt. 2021 - 18:57
Dan verdienen 'ze' niks.
bv-user-6374
bv-user-637411 okt. 2021 - 7:09
Statiegeld kost de sector geld. 'Ze' verdienen er niet op, integendeel, het kost 'ze' geld. https://nos.nl/artikel/2385794-statiegeld-op-kleine-plastic-flesjes-verplicht-per-1-juli-maar-je-betaalt-soms-nu-al
Hajon
Hajon
10 okt. 2021 - 8:22
Het verbaast mij dat er nooit gesproken wordt over de werkelijke oorzaak van de vervuiling door plastic. Dat is niet het plastic, maar dat zijn die paar % mensen die aso gedrag vertonen en verpakkingen zomaar in de natuur gooien. Een keiharde en desnoods voortdurende campagne op tv en andere media om deze mensen op hun verantwoordelijkheid te wijzen zou veel helpen dit probleem op te lossen.
2 Reacties
Miss Moppie
Miss Moppie 10 okt. 2021 - 18:58
Daarover klagen brengt geen geld in het laatje.
bv-user-6374
bv-user-637411 okt. 2021 - 7:10
Nogmaals, Statiegeld kost de sector geld. Men verdient er niet op, integendeel, het kost geld. https://nos.nl/artikel/2385794-statiegeld-op-kleine-plastic-flesjes-verplicht-per-1-juli-maar-je-betaalt-soms-nu-al
mariodings
mariodings
10 okt. 2021 - 7:33
Prima reactie van Jumbo, De waterboer wist niet hoe hij er onder uit moest komen. Als ik het zo hoor dan moet eigenlijk alle drank in de pet-fles omdat die het best te recyclen is. Jammer dat er nog zoveel mensen rondlopen die hun afval op straat en in de sloot dumpen.
no enjoy
no enjoy
10 okt. 2021 - 6:38
Het Statiegeld Bureau Nederland is helemaal niet geinteresseerd in aanpak van het zwerfafval probleem met betrekking op flesjes met etiket en statiegeld symbool duidelijk erop ,maar verfrommeld worden aangeboden aan het inname punt. De oppakker van dit zwerf flesje wat natuurlijk het milieu belast ,krijgt niet zijn vergoeding daar voor . Dit was niet de bedoeling van het Statiegeld om op kleine flesjes in te voeren dat het zwerfafval zou worden beperkt en dat de welwillende opruimer hier zijn vergoeding zou krijgen. Maar nee het Statiegeld Bureau Nederland wilt helemaal niet het flesje wat verfrommeld is aannemen Zij zijn alleen geintersseerd in de inningen van al die Miljoenen euro,s die zij niet willen uitkeren aan degene die inlevert. En het milieu probleem wat gigantisch is te verminderen. Het zou de Regering , Staatssecretaris Frisdrankfabrikanten en Mileubewegingen sieren als Zij hier over contact gaan opnemen met het Statiegeld bureau hier over en dat het flesje wat verfrommeld is met duidelijk statiegeld symbool en etiket te vergoeden . Want de aanpak van het zwerfafval is niet hun hoogste prioriteit wat ze wel predikken op hun site en advertenties etc etc .
4 Reacties
Hajon
Hajon10 okt. 2021 - 8:40
Flessen worden ingenomen door automaten. Ik vermoed dat die automaten verfrommelde flesjes niet kunnen herkennen. Men moet voorkomen dat willekeurig afval aangeboden wordt in de automaat.
no enjoy
no enjoy10 okt. 2021 - 11:39
Er zijn ook handmatige Inname punten en er zijn ook welwillende medewerkers die even een flesje omruilen zodat in automaat kan en het verfrommeld flesje in de big bag Gooien. Niks mis mee , alleen het statiegeld Bureau wilt dit niet omdat dit het verdienmodel schaadt en na controle gaan de flesjes in de shredder .
Miss Moppie
Miss Moppie 10 okt. 2021 - 18:58
Jij snapt het ook!!
bv-user-6374
bv-user-637411 okt. 2021 - 7:10
Nogmaals, Statiegeld kost de sector geld. Men verdient er niet op, integendeel, het kost geld. https://nos.nl/artikel/2385794-statiegeld-op-kleine-plastic-flesjes-verplicht-per-1-juli-maar-je-betaalt-soms-nu-al
rrunited
rrunited
9 okt. 2021 - 18:48
Waarom hoor ik in het programma niets over de grote vervuiling van bauxiet, de grondstof van aluminium, die in de drankverpakkingen zit? Ik werkte bij een bedrijf die zich al jaren geleden inzette voor aluminium-vrije koffieverpakkingen om deze reden.
2 Reacties
Miss Moppie
Miss Moppie 10 okt. 2021 - 18:59
Omdat óók daar de belangenverstrengelingen te groot zijn.
bv-user-6374
bv-user-637411 okt. 2021 - 7:13
Welke belangenverstrengeling? Waar gaat dit over? Links of tips voor artikelen in die richting? Lijkt me sterk dat er sprake is van 'belangenverstrengeling' terwijl het inzamelen van plastic flessen geld kóst! Daar heeft niemand een verstrengeld belang bij...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor